Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Alkmaar, hoofdvestiging Zwartsluis

Ontdek hoe u eenvoudig kleine schade aan uw stucwerk repareert met vulmiddel

Redactie alkmaar-stukadoors.nl, 20 juni 2024
Muur met kapot stucwerk
De stukadoors van E.S. Schilders & Afbouwbedrijf geven u tips om zelf stucwerk te repareren.

Met stucwerk bereikt u strakke, gladde muren die perfect zijn om te schilderen of te behangen. Na verloop van tijd kunnen er scheurtjes in het stucwerk ontstaan als gevolg van grote temperatuurverschillen, wat vervelend kan zijn. Het is goed om te weten dat u zelf de scheurtjes in het stucwerk kunt repareren. Hier worden handige tips en trucs gedeeld om u te helpen met het herstellen van uw stucwerk.

Een bekende techniek om kleine beschadigingen in het stucwerk te repareren, is door gebruik te maken van vulmiddel. Verschillende vulmiddelen zijn beschikbaar, elk geschikt voor specifieke klussen en voorkeuren. Hier vindt u uitgebreide informatie over de verschillende opties van vulmiddelen en hoe u ze correct kunt toepassen om uw stucwerk weer netjes te maken.

Er zijn diverse opties van vulmiddelen, waaronder poeder, direct te gebruiken, vast of buigzaam. Zoek bij de bouwmarkt of een stukadoor naar de juiste optie. Het is verstandig om voldoende aan te schaffen, gezien het ingewikkeld is te voorspellen hoeveel u zult nodig hebben.

Bij lokale kleine beschadigingen aan het stucwerk is vulmiddel een geschikte manier om deze te herstellen. Voordat u begint met de herstelwerkzaamheden, dient u de beschadiging klaar te maken door afgebladderde verf of uitstekende kalk rondom de scheur te verwijderen. Een plamuurmes is ideaal voor deze taak.

Als u smalle scheurtjes wilt herstellen, is het verstandig om ze iets verder uit te krabben. Een V-vormige verfkrabber is daarbij een handig hulpmiddel. Op deze manier heeft het vulmiddel een betere hechting aan de ondergrond waarop u werkt!Vergeet niet om de omgeving rondom de scheur goed schoon te maken door deze te ontvetten en stofvrij te houden.

Als u de beschadiging licht bevochtigt, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder absorbeert. Als u rekening houdt met het soort vulmiddel dat u hebt aangeschaft, maakt u dit klaar of bereidt u het voor voordat u de scheur vochtig maakt. Op deze manier bent u gereed voor onmiddellijk gebruik.

U kunt een plamuurmes gebruiken om de scheur op te vullen met vulmiddel. Dit doet u door het mes strak langs de muur te schrapen tot de scheur helemaal vol is. Het is belangrijk om overtollig vulmiddel direct te verwijderen na het vullen van de scheur.

Het vulmiddel zal op deze manier keurig opdrogen. Vergeet niet: vulmiddel kan krimpen na het opdrogen. Misschien moet u de scheur 2 á 3 keer bijvullen.

Wanneer alles helemaal droog is, kunt u de laatste oneffenheden wegwerken door de muur opnieuw glad te schuren. Tip: vulmiddel kan soms anders drogen dan de rest van het pleisterwerk. Indien u van plan bent de muur opnieuw te verven, kan het zijn dat de verf anders uitpakt. Raadpleeg een stukadoor voor advies.

Uw stucwerk weer als nieuw met een nieuwe pleisterlaag

Het gebeurt weleens dat uw stucwerk op diverse plekken in de muur ernstig beschadigd is. Als dat gebeurt, is het praktisch om een dunne nieuwe pleisterlaag over de gehele muur aan te brengen. Voor het uitvoeren van dit soort klusjes is pleister in poedervorm de beste oplossing.

Zo kunt u eenvoudig zelf het pleister maken voor op de muur met behulp van de handleiding. Volg nauwgezet de instructies en zorg ervoor dat u de juiste verhoudingen water, poeder, etc. hanteert om klontvorming te voorkomen en het pleister er mooi uit te laten zien op de muur. Op deze manier behoudt het pleister een fraaie uitstraling op de muur.

Het voorbereiden van de beschadiging is noodzakelijk voordat u aan de reparatie begint. Dat betekent dat u overtollige uitsteeksels en oneffenheden weghaalt en de muur schoonmaakt. Bij het aanbrengen van nieuw pleister is het belangrijk dat de hele muur ontvet en stofvrij is.

Breng het pleister over de gehele muur aan met een plakspaan voor een strak resultaat. Neem kleine beetjes pleister en strijk het gelijkmatig af om oneffenheden te voorkomen. Ga met een afstrijkmes nogmaals door het pleister voor een gladde en strakke afwerking van de muur.

Bij het repareren is het van belang om te kijken naar het type beschadiging en het muurtypeSoms hebben grote beschadigingen een voorstrijkmiddel nodig voordat u de pleisterlaag aanbrengtHiermee wordt verzekerd dat het pleister goed vastzit aan de muur

Nadat het pleister volledig is opgedroogd, kunt u de muur schuren zoals u dat wenst. Dit is afhankelijk van de aanwezige oneffenheden op de muur. Een lichte schuurbeurt is goed genoeg als u gaat behangen, maar voor verf dient de muur helemaal glad te zijn.

Professionele reparatie van stucwerk voor u

Als u opteert voor professionele hulp, kunt u de reparatie overlaten aan een ervaren stukadoor die de gewenste resultaten zal boeken. Indien u vragen heeft over stukadoors, reparaties of andere onderwerpen, of als u een afspraak wilt inplannen, zijn wij er om u te assisteren!Als u vragen heeft of een afspraak wilt maken, neem dan contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1006.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1006 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.