Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Alkmaar, hoofdvestiging Zwartsluis

Tip 1 optimale voorbereiding op stucwerk maak een afspraak met de loodgieter

Redactie alkmaar-stukadoors.nl, 28 juni 2024
Witte muur met scheur
Lees hier meer over onze tips over de voorbereidende werkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren.

Een strak gestucte muur tilt de uitstraling van uw huis naar een hoger niveau. Een muur die gestuct is, geeft een gelijkmatige en vlakke ondergrond die geschikt is voor verdere decoratie met verf of behang. Desalniettemin vraagt het stucen van de muur de nodige inspanning en grondige voorbereiding.

Het voorbereiden van dit werk kunt u makkelijk zelf doen!De initiële en hoofdzaak is het voorbereiden van de muur. In deze blog leert u 11 tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u van start gaat met het voorbereiden van de muur, is het belangrijk om eerst uw huis voor te bereiden op de stukadoors. Om de muur goed en volledig te kunnen stucen, is het essentieel om alle radiatoren te laten verwijderen vóór de klus. Dit kunt u het beste laten doen door een loodgietersbedrijf, dan weet u zeker dat alles juist en veilig verloopt.

Tip 2: Zorg dat uw muur helemaal kaal is

Dit is van toepassing op verscheidene items die aan de muur hangen of in de muur zijn aangebracht. Indien de muur die gestuct moet worden zich in een trapgat bevindt, doe dan de trapleuning tijdelijk weg. Dit zorgt ervoor dat de stukadoor vrij kan bewegen en overal goed bij kan.

Indien uw muur afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars heeft, raad ik aan om deze even te verwijderen. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat de muur volledig vrij is en er geen stuc op terechtkomt. En tot slot, probeer zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Bereidt u uw muur goed voor stucwerk door alles veilig om de muur heen te maken

Om te waarborgen dat het stucwerk alleen op de muur wordt aangebracht, is het van belang om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit maakt de toegang van de stukadoor tot de muur gemakkelijker. Wanneer meubels niet voor een korte periode verplaatst kunnen worden, dan is het ook mogelijk om ze af te plakken (zie tip 4).

Tip 4: Maak uw muur volledig vrij van objecten

Wilt u het stucwerk alleen op bepaalde plekken in de kamer? Zorg er dan voor dat de randen van de muur goed afgeplakt zijn. Als u overweegt een stukadoor in te schakelen, kunt u overleggen over de manier van afplakken. Dit is van essentieel belang met het oog op de garantie.

Om te voorkomen dat er veel stof vrijkomt tijdens het stucen van een muur, is het belangrijk om de vloer af te dekken. Wanneer uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u met de stukadoor afstemmen hoe u ze het beste kunt afdekken. Een efficiënte manier om de meubels te beschermen is met een plastic zeil en tape.

Tip 5: Maak een keuze voor de ondergrond voordat u gaat stucen

Het is essentieel om te weten op welke ondergrond u gaat stucen voordat u de voorbereiding voortzet, niet elke ondergrond kan direct bewerkt worden. Bij een onbewerkte muur met schoonmetselwerk is vooraf een raaplaag nodig, terwijl bij een muur bestaande uit gipsplaten eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden moet worden aangebracht. Een belangrijk aspect bij het bepalen welke voorstrijk nodig is, is het vaststellen van de ondergrond.

Tip 6: Controleer uw muur grondig met een inspectie voor stucwerk

Alvorens u aan de slag gaat met het voorbereiden van de muur voor stucwerk, dient u te controleren of de muur hier klaar voor is. Het is van groot belang om alle beschadigingen aan de muur vooraf te herstellen en alle overgebleven behangresten zorgvuldig te verwijderen om een perfect gestucte muur te verkrijgen. Indien deze controles achterwege gelaten worden, kunnen er onvolkomenheden ontstaan in het afgewerkte gestucte oppervlak.

Tip 7: Zorg ervoor dat de muur helemaal stofvrij is

Het moment is aangebroken om zelf de muur schoon en stofvrij te maken met behulp van een grote borstel. Indien er meer fijnstof op de muur aanwezig is, probeer dan de borstel een beetje vochtig te maken. Als de borstel licht vochtig is, zal stof goed worden opgenomen en wordt de muur volledig schoongemaakt.

Tip 8: Zorg voor een vetvrije muur

Wanneer de muur helemaal schoon is, kunt u de muur ontvetten. Zorg dat u doekjes, warm water en ontvetter in huis heeft. Meng de ontvetter met het warme water en maak de doekjes nat met het mengsel.

Voor het reinigen van de muur zijn deze doekjes handig. Let erop dat de doekjes goed zijn uitgewrongen, ze mogen niet te nat zijn wanneer u ze op de muur aanbrengt. Houd in de gaten met welke hand u schoonmaakt en welke hand al vuil is, dit voorkomt terugkerende vuiligheid.

Tip 9: Optimale hechting heeft u zelf in de hand

Na het voltooien van de muur kunt u een extra laag aanbrengen om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed blijft zitten. Als u teruggaat naar tip 4, zou u moeten weten wat voor type ondergrond u heeft. Afhankelijk van het type ondergrond dient u een ander product te gebruiken om de muur te behandelen.

Voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) is het een goed idee om een hechtlaag voorstrijk te gebruiken. Voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) wordt geadviseerd om primer grondeermiddel te gebruiken. Afhankelijk van de situatie is het wellicht verstandig om samen met een stukadoor te kijken naar het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Uw muur moet goed droog zijn voor stucen

Na het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het verstandig om de muur grondig te laten drogen. Als de muur vochtig is of water bevat, loop u het risico dat het stucwerk niet goed zal hechten. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat dit een paar uur voor de stukadoor komt gedaan wordt, zodat u weet dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Voorkom beschadigingen door hoekbeschermers te plaatsen alvorens te stucen

Ter afronding van de voorbereiding voor het stucen, plaatst u hoekbeschermers in de hoeken van de muur. Voor een nette afwerking van het stucwerk op de muur, is het een goede keuze om hoekbeschermers toe te voegen. Plaats hoekbeschermers in de hoeken van de te stucen muur zodat alles mooi blijft en goed beschermd is.

Het is belangrijk om dit minstens 3 uur voor het stucen te doen. Afhankelijk van de dikte van de stuclaag heeft u andere beschermers nodig. Als de stuclaag onder de 3 millimeter dik is, heeft u dunpleister hoekbeschermers nodig en bij een stuclaag vanaf 3 millimeter heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig.

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Met deze handige richtlijnen is uw muur helemaal gereed voor stucwerk!Heeft u vragen over stucwerk of vindt u het wat complex, neem dan gerust contact met ons op!Neem voor vragen en/of het plannen van afspraken contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1006.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1006 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.